De 75e editie van de Vuelta (Ronde van Spanje) is een meerdaagse wielerwedstrijd en zal van 20 oktober tot en met 9 november 2020 worden verreden. De drie weken durende ronde zal van start gaan in de Spaanse plaats Irun en traditiegetrouw eindigen in Madrid. Het plan was om te starten in Utrecht, echter door de Coronapandemie is de start verplaats naar Spaans Baskenland. Er worden in totaal 18 etappes verreden, waarvan er eentje in Frankrijk op de Tourmalet zal eindigen. Het uitstapje van de Vuelta naar Portugal is geschrapt, dus behalve één finish in Frankrijk rijden de renners in Spanje.

Voor zo ver bekend zullen 19 UCI World Tour ploegen deelnemen aan deze 75e editie. Zowel voor de sprinters als de klimmers zijn er mogelijkheden voor etappeoverwinningen, er zijn een aantal vlakke etappes en zeven aankomsten bergop. In Baskenland zijn veel beklimmingen kort en steil.  Aangezien de Vuelta en de Giro d’Italia elkaar overlappen kunnen we u later verder informeren over de deelnemerslijst.

Er zal één individuele tijdrit worden verreden. Mochten de mannen die hard kunnen rijden op vlakke wegen nog hoop hebben gehad op individueel succes in de tijdrit, dat gaat moeilijk worden. De individuele tijdrit van 33,5 km finisht op de ongekend steile Mirador de Ezaro. Een muur die de term muur in het wielrennen overduidelijk eer aandoet met een maximaal stijgingspercentage van maar liefst dertig procent.

Men gaat er van uit dat de start van de Vuelta in 2022 wel in Utrecht zal zijn. Le Grand Départ van de Tour de France 2015 was ook in Utrecht. In 2010 finishte de 2e etappe van de Giro d’Italia in de Domstad, die met de Vuelta-start de eerste Nederlandse plaats kan worden die alle grote rondes heeft ontvangen. Sterker, Utrecht kan in 2020 de enige stad ter wereld worden die dat kan zeggen.

Vuelta 2020